alleoppskrifter.no

lørdag 1. oktober 2011

Chili con carne - the real thing

Chili con carne er spansk betyr chili med kjøtt (oksekjøtt). Chili con carne er en rett som har basis i det meksikanske kjøkken, men har sin opprinnelse fra Texas i USA og en ekte "chili con carne" inneholder stort sett det navnet sier: chilipepper og oksekjøtt, i den rekkefølgen. Kjøttdeig, tomater, løk, ris, pasta og bønner skal ikke under noen omstendighet brukes i en gryte med chili con carne. Flere norske matprodusenter bryr seg lite om dette og Prior er verst som viser liten respekt for utenlandske matretter når de på baksiden av en pakke kyllingkjøttdeig presterer å kalle Frijoles en salsa de tomate con pollo for Chili con carne. Jeg tipper at det hadde blitt "månelyst" om Prior hadde foreslått å bytte ut fårekjøttet i fårikål med kyllinglår.

Utgangspunktet for denne oppskriften kommer fra en bok av journalist, historiker og chilientusiast, Francis X Tolbert, en mann som viet mye av livet sitt til denne kruttsterke og smakfulle kjøttgryten. Det begynte tidlig på 60-tallet da Tolbert skrev en artikkel med tittelen "Jakten på den ekte chili". Tolbert arrangerte også verdens første VM i chiligryte og ga i 1972 ut boken "A bowl of red". Denne oppskriften her er basert på North Texas Red.

Til sterkt krydret mat er vin uegnet og jeg vil anbefale kjellerkaldt øl fra Aass eller Haandbryggeriet i Drammen.




Serveres i små boller med revet Cheddarost og tortillachips.


Hesjeøl fra Haandbryggeriet i Drammen


Anbefalt drikke: Haandbryggeriet Hesjeøl (6,5%).




Gryten krydres med hvitløk, hele spisskumminfrø, koriander, oregano og chilikrydder. Korianderfrøene støtes lett i en morter først. Gryten får putre på svak varme i en times tid og smakes til med havsalt. For å få den tykkere kan gryten tilsettes fint maismel. NB! Ikke Maizena som er maisstivelse.



Grønnsakene kjøres til mos i en kjøkkenmaskin og has opp i gryten med kjøttet.



Chili renset for frø kokes opp og dampes i 10 - 15 minutter under lokk.



Ekte chili lages på hele kjøttstykker som først stekes i baconfett for deretter å putre på svak varme i mørkt øl et par timer i en gryte av støpejern.. Cowboyene fikk gjerne de dårligste kjøttstykkene med som mat og da måtte det kokes lenge for å bli mørt nok.



Ingredienser:
  • Ca. 1 kg bankekjøtt
  • baconfett eller matolje
  • 2 grønne paprika
  • 6 grønne chili
  • 6 røde chili
  • 2 Habanero chili
  • 6 Serano chili
  • 6 Thai chili
  • 2 fedd hvitløk
  • et halvt glass syltede Jalapenos
  • 2 Chipotle (hermetiske)
  • 1-2 flasker Aass bayerøl
  • 1-2 ss maismel
  • 1 ss chilikrydder
  • 1 ts hel spisskummen
  • 1 ts koriander, lett støtt i morter
  • 1 ts oregano
  • havsalt







3 kommentarer:

  1. Dette må bli en vannvittig het rett!

    SvarSlett
  2. Ja og Chili com Carne er en het rett. Andre varianter av chili kan selvfølgelig benyttes.

    SvarSlett